Olen pitkään pohtinut kysymystä mahdollisesta eläkkeestä, ja nyt kysymykseni kuuluukin: Mitä jos käy niin, ettei kukaan maksa minulle eläkettä se kaunis päivä, kun pääsen eläkkeelle?
Leikkauksia tehdään jo nyt, vaikka aina on pitänyt olla niin varmaa, että saat tämän ja tämän verran eläkettä, piste. No ei se nyt ihan siltä näytä. Faktahan on kuitenkin se, että eläkeyhtiöt ovat yrityksiä siinä missä kaikki muutkin yritykset. Ja kyllä, myös eläkeyhtiöt voivat näin ollen kaatua. Mitä jos eläkeyhtiö tekee jonkun hyvin huonon sijoituksen ja häviää kaikki rahat? Sitähän ne eläkeyhtiöt tekevät – uudelleensijoittavat meidän rahoja. Miksi siis me emme itse tekisi samoin?
Inspiraation tähän kirjoitukseen sain itseasiassa muutamasta artikkelista (artikkelit alla) joissa kerrotaan miten huonoa hoitoa vanhukset saavat tänä päivänä. Itselleni tuli mieleen, että ikäihmiset sentäs vielä saavat hoitoa nykyisin. Miten on kun itse olen siinä iässä että laitos mahdollisesti kutsuu? Jos joudun tyytymään kunnallliseen hoitoon niin en todellakaan usko, että hoito tulee olemaan parempaa kuin nykyisin. Tällä kertaa en jaksa olla positiivinen ja miettiä että kaikki järjestyy, ja että hoidon taso tulisi paranemaan.
Miksi? Koska faktat kertovat jotakin ihan muuta. Faktat kertovat, että syntyvyys on laskussa, iäkkäitä ihmisiä on suhteessa enemmän, työikäisiä on liian vähän ja tuella eläviä on ihan liikaa. Kansantalouden rakentaminen siihen malliin millä se on joskus ollut tulee viemään aikaa, eikä se välttämättä tapahdu ennen omaa eläkeikääni muun muassa edellä mainituista syistä. Emme ole saavuttaneet edes minkäänlaista pohjalukemaa vielä. Miten se edes ehtisi kasvaa ennen kuin pääsen eläkkeelle? Jonkun pitäisi alkaa tekemään niitä vauvoja, eli veronmaksajia vähän äkkiä. Eikä sekään vielä riitä alkuunkaan.
Vain neljä valtiota ilman velkaa
Globaalisti olemme menneet niin päin mäntyä, että lähes jokaikinen maa on velkaa tällä hetkellä. Velan määrät ovat niin suuret, etten tiedä kykenenkö niitä itsekään ymmärtämään täysin. Maailmassa on neljä maata, jotka eivät ole ottaneet velkaa. Vain neljä. Nämä neljä ovat: Macau, Neitsytsaaret, Liechtenstein ja Palau. (Lähteet vuosilta 2015 ja 2014). En tiedä kuka maksaa näiden kaikkien muiden melkein 200 maan velat pois. Tai hetkinen. Minähän ne velat maksan yhdessä muiden kansalaisten kanssa.
Tämän hetkinen taantuma ei taidakaan olla ihan pikkujuttu. Me, yhdessä nuoremman sukupolven kanssa tulemme maksamaan siitä, että velkaa on otettu liikaa, ja siitä että on kertakaikkiaan eletty liian leveästi. Kyllähän minäkin joskus tein niin – visa vinkui ja sillai. Valtioiden visa on vinkunut pikkuisen liikaa. Hyvällä tavalla pelkään tulevaisuutta niin paljon, että olen päättänyt tehdä asioille jotakin. Olen huomannut ettei ruikuttaminen auta. Jos kassasta puuttuu sata miljardia , tai jotain sinnepäin, siihen ei sellainen jankutus ja ikävä vinkuminen auta. Äidille vinkuminen auttoi silloin joskus nuorena, sainhan sen avulla oman koiran. Vinguin monta päivää. Jotenkin nyt tuntuu siltä, ettei mun valittaminen auta – ei vaikka vingun ja valitan minkä jaksan, että ”mä en halua maksaa enempää veroja” tai että ”en todellakaan aio luopua saavutetuista eduista”. Tämä velka ei taida kadota ihan tuosta noin vaan.
Miten olen itse varautunut eläkepäiviä varten?
En tiedä onko kukaan mun kanssa samaa mieltä siitä, että jotakin täytyis nyt itse tehdä. Näin olen ajatellut jo hetken aikaa, ja alkanut turvaamaan tulevia vuosia, myös niitä eläkevuosia. Haluan matkustella ja nauttia elämästä myös eläkkeellä. En halua joutua laitokseen hoitoon, enkä itseasiassa halua, että edes oma äitini joutuisi laitoshoitoon. Haluan pystyä turvaamaan omien vanhempieni, kuin myös oman elämäni täysin niin, ettei raha tule olemaan este.
Jos olisin palkkatyössä, ei kuukausittainen palkkani riittäisi siihen, että voisin sillä oikeasti säästää itseni rikkaaksi. Sitä paitsi, inflaatio pitää yleensä huolen siitä, ettei rahan arvo säily, ja ettei rahan säästäminen kannata. Sen sijaan rahan sijoittaminen kannattaa. Eritoten rahan sijoittaminen johonkin fyysiseen asiaan, kuten asuntoihin ja arvometalleihin kannattaa. Suosittelen fyysistä tuotetta siksi, että se on minun mielestä varmempi sijoituskohde etenkin kriisitilanteissa.
Omia eläkepäiviäni varten olen ostanut sijoitusasuntoja, sillä näiden asuntojen avulla saan kuukausittaista kassavirtaa (eli rahaa) eläkkeellä niin paljon, etten ole riippuvainen mahdolliselta ”valtiolta” tulevasta eläkkeestä. Kiva plussa asuntojen kanssa on se, että ne tuottavat jo nyt ylimääräistä kassavirtaa joka kuukausi, joten sanotaanko näin, että se on ihan kiva juttu! Mikäli kävisikin niin, ettei valtio ole joutunut lainaamaan minulta minulle kertynyttä eläkettä, ja että totisesti saisinkin jonkun valuutan verran eläkettä eläkepäivilläni, olisi se kassaani kiva lisä.
Sen varaan en kuitenkaan aio laskea. Arvometallit on myös hyvin mielenkiintoinen omaisuuslaji, sillä arvometallien arvo on aina kasvanut kun muu talous on tullut alaspäin. Arvometalleista sanotaan, että se on hyvä tapa suojata rahat myös inflaatiolta. Venäjällä ruplan arvo putosi huomattavasti muutamia vuosia sitten (Huom! Ei siis kovin pitkä aika sitten), ja venäläiset olivat kusessa. Voihan sitä itse miettiä, että olisiko kivaa maksaa lounaasta 20 euroa entisen 10 euron sijaan, jos euron arvo romahtaisi vaikkapa puoleen. Rahaa jäisi käyttöön huomattavasti vähemmän. Saavutettu etu siis tavallaan heikkenisi.
Venäjällä arvometalleja, eritoten kultaa omistaneet ihmiset rikastuivat tässä ruplan heikkenemisessä kuitenkin mukavasti. Tässä ote Bloombergilta liittyen kultaan ja ruplaan:
”The impact of Russia’s currency crash can be seen in ruble gold prices. In January 2014, gold averaged about 42,000 rubles an ounce. A year later, it had almost doubled to about 80,500 rubles.”
Kullan ruplahinta siis kasvoi melkein 100% vuodessa. Arvometallit ovat siis itselleni turvasatama, jolla uskon vahvasti voivani suojata ja turvata tulevaisuuttani. Uskon asioitahan nämä loppupeleissä ovat, sillä kukaanhan ei oikeasti voi ennustaa tulevaisuutta täysin. Faktat kyllä puhuvat mm. arvometallien puolesta, eli parhaatkin ennustukset ovat niiden puolella. Myös sijoitusasunnot voivat olla kenelle tahansa hyvä tapa turvata eläkettään.
Sillä mitä jos meille ei maksetakaan eläkettä, ja mitä jos saavutetut edut vain heikkenevät? Mitä jos?
Miten sinä olet varautunut omiin eläkepäiviin, vai luotatko siihen, että saamme eläkettä vielä kymmenien vuosien päästä? Kommentoi mitä mieltä sinä olet tästä aina niin kuumasta perunasta.
Lähteet:
http://www.hs.fi/paivanlehti/02012017/art-2000005028910.html?utm_medium=social,
http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3650809-sosiaaliturva-heikkeni-sunnuntaina,
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt,
https://www.bloomberg.com/news/articles/2015-02-04/russia-gets-golden-gain-as-miner-costs-fall-with-ruble,
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt,
https://www.statista.com/statistics/268177/countries-with-the-highest-public-debt/,
http://highestearning.com/countries-not-in-debt/,
http://www.therichest.com/rich-list/rich-countries/the-only-5-countries-in-the-world-living-debt-free/,
http://valtionbudjetti.fi,
http://yle.fi/uutiset/3-9167653